TANIMI :
İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak imalat işlemlerinde kullanılan takım tezgâhları ve el aletleriyle makine parçalarının imalatını yapma, İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak standart makine elemanları, hareket ve güç iletme elemanları, sökülemeyen birleştirmeler, montaj ve komple resimlerin çizme, İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak ölçme kontrol yapma, TS, EN, ISO, DIN Standartları’na göre kontrol aletlerini ölçme aletlerini, ölçü kullanma, Malzemeleri ayırt etme ve malzeme türlerine göre doğru şekilde kullanma, İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak makine yerleşim planı yapma ve makine kurma, TS, EN, ISO, DIN Standartları’na uygun şekilde sistemlerin düzenli kontrollerini yapma, kaldırma ve taşıma araçlarını kullanma, arıza tespiti yapma, arızalı makinenin onarımını yapma, İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak TS, EN, ISO Standartları’na göre basit mekanizmaları sökme ve takma, İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak, TS, EN, ISO Standartları’na göre hidrolik ve pnömatik devre elemanlarını hazırlama, bakım ve onarımını yapma, İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak, iletkenleri bağlantıya hazırlama, iletkenlerin bağlantılarını yapma, basit elektrik devrelerini kurma, faz kontrolü yapma ve motor devir yönünü değiştirme niteliklerini kazandırmaya yönelik eğitim verilmektedir.
AMACI :
Metal ve makine sanayisi dünyada hızla gelişen, pazar payı artan ve rekabet koşulları ağırlaşan bir sektör olmaktadır. Dolayısıyla metal makine sektörü sürekli gelişim gösteren, kendini yenileyen, araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık veren bir sanayi dalı olma durumundadır. Makine teknolojileri ana sanayisi ve yan sanayisi, ülkelerde istihdama çok büyük katkılarda bulunmaktadır. Üretime yönelik bir sektör olduğu için de ülke ekonomilerine büyük oranda katkı sağlamaktadır. Ülkemizde bu sektörde kalifiye eleman ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir Makine ve Tasarım Teknolojisi alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda aşağıdaki dallar yer almaktadır.
1. Bilgisayarlı Makine İmalatı
2. Endüstriyel Kalıp
3. Makine Bakım Onarım
4. Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
5. Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
6. Tıbbi Cihaz Üretimi
7. Endüstriyel Ürünler Tasarımı
8. Değirmencilik
9. Savunma Mekanik Sistemler
Okulumuzda Makine Bakım Onarım, Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı ve Bilgisayarlı Makine İmalatı dallarında eğitim verilmektedir.
MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER :
Makine bakım onarımcısı olmak isteyenler;
FİZİKİ KOŞULLAR :
Çalışma ortamlarının; iyi aydınlatılmış ve ergonomik olması, iş güvenliği ve çalışanların sağlığının ön planda olması, verimli ve kaliteli üretimin temelidir. Çalışma ortamları zaman zaman gürültülü olabilir.
GÖREVLER :
Makine bakım onarımcıları ;
HEDEFİMİZ :
Sanayinin ihtiyacını olan makine bakım onarımcılarını üstün seviyede bilgi ve beceriyle donatarak, yurtiçinde ve yurtdışında bu mesleği icra edebilecek kişilerin yetişmesini sağlamak ana hedefimizdir.
Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programını incelemek için tıklayınız...