T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / MURATPAŞA - Antalya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MAKİNE VE TASARIM TEKNOLOJİSİ - BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMLIĞI

 

TANIMI :

Çeşitli makine ve mekanizmaların montaj resimlerini çizme, İz düşüm, ara kesit ve açınım resimleri çizme, Bilgisayar destekli çizim ve tasarım programında katı modellemeler ve animasyonlar yapma, Bilgisayarda parça çizimleri yapma, Makine parçaları ve makine elemanları üzerinde meydana gelen kuvvet, moment ve dayanımları hesaplama, İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak farklı kalıpların tasarımı yapma nitelikleri kazandırılmak için eğitim verilmektedir.


AMACI                   :

Metal ve makine sanayisi dünyada hızla gelişen, pazar payı artan ve rekabet koşulları ağırlaşan bir sektör olmaktadır. Dolayısıyla metal makine sektörü sürekli gelişim gösteren, kendini yenileyen, araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık veren bir sanayi dalı olma durumundadır. Makine teknolojileri ana sanayisi ve yan sanayisi, ülkelerde istihdama çok büyük katkılarda bulunmaktadır. Üretime yönelik bir sektör olduğu için de ülke ekonomilerine büyük oranda katkı sağlamaktadır. Ülkemizde bu sektörde kalifiye eleman ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir Makine ve Tasarım Teknolojisi alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda aşağıdaki dallar yer almaktadır.

1. Bilgisayarlı Makine İmalatı

2. Endüstriyel Kalıp

3. Makine Bakım Onarım

4. Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı

5. Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme

6. Tıbbi Cihaz Üretimi

7. Endüstriyel Ürünler Tasarımı

8. Değirmencilik

9. Savunma Mekanik Sistemler


Okulumuzda Makine Bakım Onarım,  Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı ve Bilgisayarlı Makine İmalatı dallarında eğitim verilmektedir.

 

MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER               :

 Makine ressamlığını yapmak isteyenlerin

  • Fizik ve mekanik konularına meraklı,
  • Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden,
  • Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
  • Gördükleriyle zihinde canlandırdıklarını bilgisayar ortamına aktarabilen,
  • Tasarım yeteneği olan,
  • Elleri ve gözleri sağlam ve uyumlu bir şekilde çalışan,
  • Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan, dikkatli,
  • Sayısal düşünme yeteneği olan,
  • Sabırlı ve düzenli , kişiler olması gerekmektedir.

 

FİZİKİ KOŞULLAR                :

Bu alanda eğitim almış kişiler atölye ve fabrikalarda, endüstriyel AR-GE çalışmaları ve tasarım sektöründe çalışırlar. Çalışma ortamları genellikle kapalı ve gürültüsüz ortamlardır. Çalışma bireysel ya da ekiple birlikte yürütülür ve mesai saatleri işin yoğunluğuna göre değişir. Bu mesleği yapan kişiler kamu ve özel sektörde iş yapan işletmelerde iş bulabilme imkanına sahiptir.

 

GÖREVLER            :

Makine ressamları ürünlerin parça, yapım ve komple resimlerini çizer, mekanik sistem dizaynlarını ve hesaplarını hazırlar. Bilgisayarda iki boyutlu çizim yapmak ve üç boyutlu modellerini ve animasyonlarını oluşturmak, ürünlerin bakım ve onarım kataloglarını hazırlamak, bilgisayar ile sayısal kod üretme yazılımlarını kullanmak makine ressamlarının görevleri arasındadır.

 

HEDEFİMİZ            :

Sanayinin ihtiyacı olan makine ressamlarını en üstün seviyede bilgi ve beceriyle donatarak, yurtiçinde ve yurtdışında bu mesleği icra edebilecek kişilerin yetişmesini sağlamak ana hedefimizdir.

 

Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programını incelemek için tıklayınız...

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.01.2013 - Güncelleme: 22.07.2024 15:29 - Görüntülenme: 8777
  Beğen | 11  kişi beğendi