TANIMI:
İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak temel yapı teknolojisi uygulamaları tekniğine ve standartlara uygun şekilde yapma, İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak seramik karo kaplama ve yalıtım uygulamalarını standartlara ve teknik kurallara uygun olarak yapma, İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak bilgisayarla yapı maliyet hesaplarını yönetmelik, şartname ve standartlara uygun şekilde yapma, İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak bilgisayarla yapı yüzey kaplama ve yalıtım meslek resmi çizimlerini yönetmelik, standart, mimari çizim esasları ve mesleki çizim kurallarına uygun yapma, İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yapı iç mekân dekorasyonu ve boya uygulamalarını standartlara ve teknik kurallara uygun olarak yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı:
İnşaat sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşullarının bir sonucu olarak sürekli ve hızlı bir gelişim içindedir. İnşaat sektörü, stratejik bir sektör olarak ülkelerin ekonomik yapılarında canlanma ve büyük kalkınma hamleleri bakımından lokomotif sektör olarak ön plana çıkmaktadır. Küreselleşmeyle birlikte inşaat sektöründe rekabet önem kazanmakta, sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır. İnşaat Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda;
1. İnşaat Altyapı
2. İnşaat Üstyapı
3. Mimari Restorasyon
4. Mimari Yapı Teknik Ressamlığı
5. Statik Yapı Teknik Ressamlığı
6. Yapı Yüzey Kaplama ve Yalıtım dalları yer almaktadır.
Okulumuzda Mimari Yapı Teknik Ressamlığı ve Yapı Yüzey Kaplama ve Yalıtım Dallarında eğitim verilmektedir.
MESLEK ELEMANINDA ARANILAN ÖZELLİKLER:
• İş ahlâkına sahip,
• Beden ve akıl sağlığı yerinde,
• Rutin işleri yapmaktan sıkılmayan,
• Yükseklik korkusu olmayan,
• Elleriyle ve gözlerini uyumlu bir şekilde kullanabilen,
• Şekiller arasındaki ilişkileri algılayabilen,
• Sabırlı ve dikkatli,
• Sorumluluk sahibi,
• Ekip çalışmasına yatkın kişiler olmalıdır.
FİZİKİ KOŞULLAR:
Yapı yalıtımcıları genellikle kapalı alanlarda çalışırlar. Meslek elemanları görevlerini yaparken diğer çalışanlarla etkileşimde bulunmak durumundadır.
Okulumuzda Yapı Yalıtımı dalının kullandığı 1 adet uygulama atölyesi mevcuttur. Ayrıca inşaat teknolojisi alnının ortak kullandığı 20 kişilik projeksiyon cihazına sahip Teknoloji sınıfı bulunmaktadır. Atölyelerimiz içerisinde öğrencilerin kullanabileceği uygulama duvarları vardır.
GÖREVLER:
• İş planı yapmak,
• Yalıtım uygulamasının ön hazırlıklarını yürütmek,
• Isı, ses, yangın, su ve rutubete karşı yalıtım yapmaktır.
HEDEFİMİZ:
Yapı Yalıtımcılarının mesleklerini başarıyla yapabilecekleri bir eğitim vermektir. Ayrıca mezunlar arasında tercih edenler 2 yıllık önlisans programlarına sınavsız kayıt yaptırabilirler. Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayanlar öğrenciler dikey geçiş sınavında (DGS) yeterli puan almaları durumunda İnşaat Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği ve Mimarlık gibi 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilirler.
İnşaat Tekonolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programını incelemek için tıklayınız...