T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / MURATPAŞA - Antalya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ - ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM


TANIMI:

Endüstriyel bakım ve onarım elemanının sahip olması gereken, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

AMACI:

Fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.

 

MESLEK ELEMANINDA  ARANILAN ÖZELLİKLER:

Bu alandaki mesleklerde çalışacak kişilerin;

*El ve gözlerini eş güdümlü kullanabilen,

*Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,

*Dikkatli ve sorumluluk sahibi olmalıdır,

*Makine ve malzeme ile çalışmaktan hoşlanan,

*Titiz ve özenli olarak çalışabilen,

*Ekip halinde çalışmaya yatkın.

* Soğukkanlı ve sabırlı çalışan,.

* Matematik ve fen bilimleri ilgili konularda başarılı,

* Şekilleri doğru algılayabilen

* Sayılar ve şekiller arasındaki ilişkileri çabuk algılayabilen

* Teknoloji alanındaki yenilikleri takip eden kişiler olması gerekmektedir.

Meslekte çalışacak kişilerin tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirmelidir. El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmelidir. Ayrıca titizlik ve özen isteyen bir çalışma gerektirdiğinden kişinin sabırlı, dikkatli ve tedbirli olması gerekir.

Mekanik konulara ilgili ve yetenekli, teknik resim çizme ve okuma becerisi gelişmiş alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince ayrıntıları algılayabilen, ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk duygusu gelişmiş, fen bilimleri, matematik, bilgisayar ve yabancı dil bilgisine sahip kişiler olması gerekir. Bunların yanında endüstriyel bakım onarım dalını seçecek kişilerin devre tasarım yeteneği ve matematiksel konulara ilgi duyan kişiler olmaları gerekir.

 

GÖREVLERİ:

 

* DC ve AC devre çözümlerini yapmak.

* Analog devre elemanlarını seçmek.

* Lojik devreleri tasarlamak ve kurmak.

* Dâhilî ve haricî tesisatın bakım ve onarımını yapmak.

* Hassas lehimleme ve güç kaynağı işlemlerini yapmak.

* Bilgisayar ortamındaki işlemleri yapmak.

* Elektronik sistemlerin arızasını tespit etmek.

* Sistemlerin arızalarını gidermek.

* Elektrik makineleri ve kontrol sistemlerini kullanmak.

* Elektrik makineleri ve kontrol sistemlerinin arızalarını gidermek.

* Dijital elektronik devreleri kurmak.

* Mikrodenetleyici ile devre dizayn edip sistemi çalıştırmak.

 

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM DALI ÇALIŞMA ORTAMI ve KOŞULLARI:

Endüstriyel bakım-onarım elemanları; istihdam edildikleri işletmenin çalışma sahasına (kâğıt, gıda, tekstil, otomotiv, tıp vb.) göre farklı ortam ve koşullarda çalışabilirler. Ayrıca, güç elektroniği, PLC (Programlanabilir Lojik Kontrol) yazılım ve uygulamaları, ölçüm/kontrol sensör sistemleri onarımı, elektronik AC, DC sürücü (driver) üniteleri onarımı, endüstriyel elektrik motorları, otomasyon sistemleri bakımı, elektronik kart onarımı, endüstriyel ağlar, enstrümantasyon gibi kurulu sistemin çalışma devamlılığı ve işletme sürekliliğinin sağlanması ile ilgili görev ve sorumlulukları yerine getirirler. Çalışırken elektrik çarpması ya da başka tür tehlikelere maruz kalınabilir. Bu nedenle görev yaparken dikkatli ve güvenlik önlemlerini alarak çalışması gerekir.

 

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM DALINDA İŞ BULMA İMKÂNLARI:

Endüstriyel bakım onarım elemanının, iş bulma imkânları oldukça fazladır. Kamuya ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların elektrikle ilgili birimlerinde, elektrik santrallerinde, fabrikalarda, şantiyelerde ayrıca, güç elektroniği, PLC yazılım ve uygulamaları, ölçüm/kontrol sensör sistemleri onarımı, elektronik AC, DC sürücü (driver) üniteleri onarımı, otomasyon sistemleri bakımı, elektronik kart onarımı, endüstriyel ağlar, enstrümantasyon ve elektromekanik gibi alanlarda istihdam edilmektedirler. Kendi iş yerlerini açabilir ya da fabrikalarda bakım onarım elemanı olarak istihdam edilebilirler. Büyük ölçekli işletmeler genellikle elerindeki standart kapsamında tanımlanan tüm görevleri yapan endüstriyel bakım-onarım elemanı istihdam ederken, küçük ölçekli işletmeler özellikle cihazların ayarını yapma, baskılı devre hazırlama gibi işleri bu hizmetleri veren elektronik bakım-onarım firmalarından satın almaktadır.

 

FİZİKİ KOŞULLAR:

Endüstriyel Bakım Onarım Dalı mezunları genellikle kapalı ortamlarda çalışırlar.

Okulumuzda bu dalın kullandığı Endüstriyel Bakım Onarım Atölyesi, PLC Atölyesi, 2 adet  Otomatik Kumanda Atölyesi, Elektronik Atölyesi ve Laboratuarımız  mevcuttur.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI:

Elektrik-Elektronik alanında öğrenim gören öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 45. maddesine 4702 sayılı Kanun ile eklenen E bendi uyarınca mezun olduklarında sınavsız yerleştirilebilecekleri meslek yüksek okulu programları aşağıda belirtilmiştir.

  • İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği
  • Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
  • Elektrik• Elektrik-Elektronik Teknikerliği
  • Elektronik Haberleşme
  • Elektronik Haberleşme (Uzaktan Eğitim)
  • Endüstriyel Elektronik
  • Endüstriyel Elektronik(Uzaktan Eğitim)
  • Endüstriyel Otomasyon
  • Endüstriyel Otomasyon(Uzaktan Eğitim)
  • Ev Cihazları Teknolojisi
  • Hidroelektrik Santralleri
  • Mekatronik
  • Mekatronik(Uzaktan Eğitim)
  • Otomotiv
  • Radyo ve Televizyon Tekniği
  • Termik Santral Makineleri
  • Termik Santrallerde Enerji Üretimi

Bu programlarda meslek yüksek okuluna devam eden öğrenciler, öğrenim süreleri sonunda girecekleri Dikey Geçiş Sınavı ile belirlenen kontenjandan faydalanarak lisans programlarına geçiş yapabilirler. Lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilere üniversiteleri tarafından Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanır.

 

MEZUNLARIMIZA TANINAN HAKLAR:

      Anadolu Teknik Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve Kız Meslek Lisesi ile Çok Programlı Liselerin bu okullarda uygulanan programlarından mezun olanlar, 3795 Sayılı Kanuna göre, TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler.


      Anadolu Teknik Lisesi ve Anadolu Meslek Lisesi mezunları, yabancı dille eğitim avantajlarına    sahip olurlar.

      Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar, üniversiteye girebilmek için öğrenci seçme ve yerleştirme sınavlarına katılma hakkına sahiptirler.

      Öğrenci seçme ve yerleştirme sınavlarında, alanlarının devamı niteliğinde olan yüksek öğretim kurumlarını tercih etmeleri durumunda kendilerine ortaöğretim başarı puanlarının % 40´ına kadar ek puan verilir ve diğer lise mezunlarına göre daha avantajlı olurlar.

      Mesleki ve Teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi mesleki ve teknik eğitim bölgesi içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksek okullarına sınavsız yerleştirilirler.

      Yüksek öğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay olmaktadır.

      Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunlar, genel lise mezunlarına göre bir üst derece ile işe başlarlar.

      En az üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından veya mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarından mezun olanlar. Bakanlıkça düzenlenen ustalık eğitimi kurslarına katılabilecekleri gibi doğrudan da ustalık sınavlarına girebilirler.

      Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından alanlarında Bakanlığa bağlı iki yıllık bir yaygın eğitim kurumundan belge alanlara doğrudan ustalık belgesi verilir.

      Teknik Lise mezunları veya mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının dört yıllık eğitim programlarından mezun olanlara, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız işyeri açma belgesi verilir.

      Mesleki ve teknik öğretim yapan okullarda eğitim görenler okul ve iş yerlerinde iş eğitimi almış olmaları sebebiyle mesleğe yatkın olurlar ve meslek değiştirmek istemeleri halinde yeni mesleğe çok kısa zamanda intibak edebilirler.

      Eğitimleri süresince iş hayatını yakından tanıyacaklarından kendi iş yerlerini kurup çalıştırabilirler.                                

 ELEKTRİK ELEKTRİK ELEKTRİK ELEKTRİK ELEKTRİK ELEKTRİK ELEKTRİK ELEKTRİK ELEKTRİK ELEKTRİK ELEKTRİK ELEKTRONİK  TEKNOLOJİSİELEKTRİK ELEKTRONİK  TEKNOLOJİSİELEKTRİK ELEKTRONİK  TEKNOLOJİSİELEKTRİK ELEKTRONİK  TEKNOLOJİSİELEKTRİK ELEKTRONİK  TEKNOLOJİSİELEKTRİK ELEKTRONİK  TEKNOLOJİSİELEKTRİK ELEKTRONİK  TEKNOLOJİSİELEKTRİK ELEKTRONİK  TEKNOLOJİSİELEKTRİK ELEKTRONİK  TEKNOLOJİSİELEKTRİK ELEKTRONİK  TEKNOLOJİSİELEKTRİK ELEKTRİK

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.01.2013 - Güncelleme: 20.12.2023 08:52 - Görüntülenme: 25635
  Beğen | 5  kişi beğendi