T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / MURATPAŞA - Antalya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

9. Sınıf Anadolu Meslek Programlarında Alana Geçiş, Tercih ve Yerleştirme İş ve İşlemleri

Genel Müdürlüğümüze bağlı okulların Anadolu Meslek Programında okuyan 9 uncu sınıf öğrencilerinin meslek alanlarına geçişi ile ilgili iş ve işlemlerin anlatıldığı  "Anadolu Meslek Programlarında Alana Geçiş, Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu" yayımlandı.

Kılavuz için tıklayınız 

 

...DİKKAT.....

TERCİH İŞLEMLERİ 22-28 EYLÜL 2023 TARİHLERİ ARASINDA YAPILACAKTIR.


Not: Tercihlerini e okul üzerinden yapamayan velilerimiz tercihlerin okul idaresi tarafından sisteme girişinin yapılması için "ALANA GEÇİŞ TERCİH BİLDİRİM FORMU"nu doldurup okulumuza bildirmesi gerekmektedir. Form için tıklayınız. 

 

TAKVİM

 

19-09-2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




OKULUMUZUN TANITIM VİDEOSU

 


SIKÇA SORULAN SORULAR

 

SORU: TERCİHLER NE ZAMAN YAPILACAK?

CEVAP: Tercihler 22 EYLÜL – 28 EYLÜL 2023 arasında yapılacak.

 

 SORU: TERCİH YAPILMASI İLE İLGİLİ İŞLEM BASAMAKLARI NELERDİR?

CEVAP: BURAYA TIKLAYARAK ÖRNEK TERCİH İŞLEM BASAMAKLARINA ULAŞABİLİRSİNİZ.

 

SORU: OKULDAKİ ALANLARI, TERCİH KODLARINI VE KONTENJAN BİLGİLERİNİ ÖĞRENEBİLİR MİYİM?

 CEVAP: 

 

OKULUMUZ ALANLARINA AİT BİLGİLER EKTEDİR.

 

19-09-2023
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BAŞKA OKULLARDAKİ ALAN VE TERCİH KODLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

 

SORU: ALANLAR HAKKINDA DETAYLI BİLGİYE NEREDEN ERİŞEBİLİRİM?

CEVAP:

Mesleki bilgilendirme için;
http://mbs.meb.gov.tr,
http://www.alantercihleri.com,
http://meslekitanitim.meb.gov.tr,
https://meslegimhayatim.meb.gov.tr
adreslerinde yer alan dokümanlardan yararlanabilirsiniz.

 

SORU: TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

CEVAP: Tercihler veli tarafından https://e-okul.meb.gov.tr üzerinden bireysel olarak yapılacaktır. Bireysel olarak başvuru yapamayan veliler okul idaresine danışacaktır.

  

SORU: 15 TERCİHİ DOLDURMAM GEREKLİ Mİ?

CEVAP: AMP de bulunan alanlardan en fazla 15 tercih yapılabilecek olup öğrenciler öğrenim gördükleri okulun dışındaki okul ve alanları da tercih edebileceklerdir. Yerleştirme işlemi yapılırken öğrencinin öncelikli olarak kendi okulunda bulunan alanlara yerleştirileceği, diğer okullardaki alanlara ancak boş kontenjan kalması durumunda geçebileceği, herhangi bir tercihine yerleşemediği takdirde okul içinde boş kalan kontenjanlara okul yönetimince yerleştirilebileceği dikkate alınarak kendi okulunda bulunan alanlardan azami sayıda tercih yapması lehine olacaktır. 


 SORU: TEK TERCİH YAPABİLİRMİYİM?

 CEVAP: Evet yapabilirsiniz. Ama yapmış olduğunuz tercihe yerleştiremediğiniz de okul tarafından boş kalan herhangi bir bölümde yerleştireceksiniz. Bu da istemediğin sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

 

SORU: ALAN YERLEŞTİRME PUANI NASIL HESAPLANACAK?

CEVAP: Tercih başvurusunda bulunan öğrencilerin yerleştirme işlemleri, OBP ve tercih sıraları dikkate alınarak öncelikli olarak kendi okulu içindeki alanlara yapılacaktır. OBP' nin eşitliği hâlinde sırasıyla, 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacaktır. Boş kontenjan kalması halinde diğer okullardan alan tercihi yapan öğrenciler de OBP ye göre merkezi sistem ile yerleştirilecektir. Merkezi sistem ile Denizcilik alanına ön yerleştirmesi yapıldığı halde Çalışma Takviminde belirtilen tarihe kadar "Gemiadamı Olur Sağlık Raporu"nu alamayan öğrenciler 9 uncu sınıfı okuduğu okulun bulunduğu İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonu tarafından OBP'sine uygun bir alana yerleştirilecektir

Yerleştirildiği alanı değiştirmek isteyen öğrenciler kontenjan açığı bulunması durumunda koşullarını taşıdıkları alanlara 9 uncu sınıfta birinci dönemin sonuna kadar alan değiştirerek de geçiş yapabilirler. Okulunda bulunan alan sayısından daha az sayıda tercihte bulunan öğrencilerin yerleşememe ihtimali vardır. Bu durumda olan öğrencilerin alanları okul yönetimince boş kontenjanlara göre belirleneceğinden tercih sayınının fazla olması adayın lehinedir. 

 

SORU: ALAN YERLEŞTİRME NASIL OLACAK? İLK TERCİHİME MUTLAKA YERLEŞEBİLECEK MİYİM?

CEVAP: Alan yerleştirme, puan ve tercih sıraları birlikte dikkate alınarak, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. İlk tercihlere yerleşebilme durumu puan üstünlüğüne göre değişmektedir.

 
 

SORU: BAŞKA OKULDA BAŞKA ALAN TERCİHİ YAPABİLİR MİYİZ?

CEVAP: Evet

 

SORU: YERLEŞTİĞİM ALANI DEĞİŞTİREBİLİR MİYİM?

CEVAP: Boş kontenjan bulunması ve gerekli şartların taşınması halinde 9. Sınıfın birinci döneminin sonuna kadar alan değişikliği yapılabilir.

 
 
 SORU: ALAN YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN VE NEREDEN AÇIKLANACAK?

CEVAP: 30 EYLÜL 2023 TARİHİNDE

 

AMP meslek alanlarına yerleştirme sonuçları Çalışma Takviminde yazan tarihte ilan edilecektir. Sonuçlar, https://e-okul.meb.gov.tr ve Veli Bilgilendirme Sisteminden duyurulacaktır. Ayrıca 8383 Mobil Bilgilendirme Servisine üye olan velilerin cep telefonlarına kısa mesaj (SMS) gönderilecektir.

 

SORU: ANNE VEYA BABASINA AİT ÇALIŞIR DURUMDA OLAN BİR İŞYERİ BULUNANLAR İSTEMELERİ HALİNDE AMP'DE KENDİ MESLEKLERİYE İLGİLİ BİR ALANA KAYIT İŞLEMLERİ NASIL OLACAKTIR?

CEVAP:  Anne ve/veya babasına ait çalışır durumda bir işyeri bulunanlar istemeleri halinde; işyerini ve mesleğini ilgili meslek kuruluşlarından  belgelendirmeleri şartıyla kendi meslekleriyle ilgili alana doğrudan kayıt edilecektir. 

 İşyerini ve mesleğini ilgili Meslek Kuruluşlarından belgelendirilmeyenler değerlendirmeye alınmayacaktır.

İlgili belgeler (iş yerinin vergi levhası, ticaret odasından kayıtlı olduğuna dair belge, mesleği ile ilgili ustalık veya usta öğreticilik belgesi) 27 Eylül 2023 tarihi Çarşamba günü saat 10:00 ile 15:00 arasından evraklarını bizzat elden 9. sınıflar müdür yardımcımıza teslim etmeleri ve ek*1 formunu veli ve öğrenci tarafından imzalamaları gerekmektedir.

 

 

 SORU: KAYNAŞTIRMA/ BÜTÜNLEŞTİRME YOLUYLA ÖĞRENİMİNLERİNE DEVAM EDEN 9. SINIF ÖĞRENCİLERİN ALANA KAYIT İŞLEMLERİ NASIL OLACAKTIR?

 CEVAP:   Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla öğrenimlerine devam eden öğrencilerin AMP meslek alanlarına geçişlerinde tercih yaptırılmayacağından Okulumuz Rehberlik Öğretmeni Meltem ÖKTE ÇIKAN ile Belgeleri en geç 27 Eylül 2023 tarihi mesai bitimine kadar  ile birlikte şahsen başvurmaları gerekmektedir.

 

 

 

ÖRNEK TERCİH İŞLEM BASAMAKLARI GÖRSELLERİ





19-09-202319-09-202319-09-202319-09-202322-09-202319-09-202319-09-202319-09-202319-09-202319-09-202319-09-202319-09-2023

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.09.2023 - Güncelleme: 20.12.2023 09:52 - Görüntülenme: 1879
  Beğen | 1  kişi beğendi